Groentips & Groeninfo

Naast het snoeien van struiken is maart een prima maand om klimplanten, zoals Clematis onder handen te nemen. Maar niet alle clematissoorten moeten worden gesnoeid. Kleinbloemige clematissoorten, zoals montana en alpina die voor de langste dag bloeien worden nu namelijk niet gesnoeid. Dit geldt ook voor groenblijvende clematis en hun cultivars, zoals Clematis cirrhosa en de Armandii-groep. Mogelijke verjongingssnoei bij oudere planten of snoeien om een plant wat te fatsoeneren, vindt bij deze soorten altijd na de bloei plaats en nooit later dan de langste dag.

Ook Hedera helix, klimop, is aan een snoeibeurt toe. Deze klimmer kan namelijk tot op de topzware kolos uitgroeien. U kunt hem een flink stuk terugnemen en ook de toppen snoeien. Polygonum aubertii, bruidssluier, is eveneens een woekeraar. Zijn enorme groeikracht vereist elk voorjaar een flinke snoeibeurt, anders loopt het na een paar jaar flink uit de hand.

De slingerende lonicera japonica, kamperfoeli, moet ook worden gesnoeid. Om zijn overdadige groei in de hand te houden zult u elk jaar in maart of april alle ongewenste takken weg moeten nemen.

meer

 

 

 

14
Oct
Een opmerkelijke tuin - Blik op de Tuin no. 923
14
Oct
D-Day 75, een tuin voor helden - Blik op de Tuin no. 922